BAHAN - BAHAN:
- 1kg beras pulut
- 1kg gula merah
- 2 cawan gula putih
- Santan secukup lemak
- (selalu aku buat sukatan 1kg pulut, santan dalam 1/2kg lebih sikit)
- Daun pandan
Cara-cara:
- Beras pulut direndam 4-5jam
- Dan kukus spt biasa kemudian sejukkan
- Masak gula merah dan tapis dahulu
- kemudian masukkan gula putih
- Masukkan santan & daun pandan
- Masak sehingga agak-agak nak pekat dan masukkan pulut yg dikukus absurd tadi
- Kemudian kacau lagi sehingga agak2 pekat likat
- (mcm meletop2 gitu 😆)
- Jgn terlalu pekat atau terlalu lembik
- Tutup api dan masukkan dalam bekas
- Siap!
Kalau tak terperinci boleh tanya..😅
Semoga bermanfaat
Selamat mencuba 😍😍
Sumber : facebook
0 Response to "RESEP WAJIK TURUN TEMURUN Nenek Moyang a.ka PULUT KACAU"